Oma tarinani ja IBA:n juuret
Olen Anu Karvonen (s. 1987), psykologian tohtori (PsT), laillistettu psykologi ja liikunta-alan yrittäjä. Työskentelen tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.
Lapsuudesta tähän päivään on mahtunut monenlaista liikuntaa: yleisurheilua, kilpatanssia, hiihtoa, ratsastusta, joogaa, itsepuolustusta, tai chi:tä, vaikka mitä… Kesä 2010 oli minulle käänteentekevä, sillä satuin törmäämään netissä erääseen ulkomaalaiseen naistreenaajaan, jolla oli uskomattoman timmi kroppa. Juuri sellainen ”minullekin tuollainen, kiitos”. Katsoin tämän naisen treenivideoita enkä voinut uskoa, että hän väitti saavuttaneensa vartalonsa 15 min treenillä päivässä, lainkaan ilman painoilla tehtävää kuntosalitreeniä. Olin hyvin epäuskoinen, mutta minulla ei ollut mitään menetettävää. Hänen nettisivustollaan (sittemmin jo lopettanut) oli ilmaiset treeniohjeet ja päätin kokeilla niitä itse.
Alussa lihakseni olivat aivan rikki jo parin ensimmäisen päivän jälkeen. Yläkropassani ei ollut lainkaan voimaa ja jaksoin tehdä noin kolme miestenpunnerrusta. Parin viikon, kuukauden kuluttua keho kuitenkin vahvistui ja tottui treenimuotoon eivätkä lihakset enää kipeytyneet kuten alussa. 1-2 kk kuluttua aloin tajuta tuloksia ja tämän jälkeen olinkin aivan koukussa.
Kun nettisivusto suljettiin ja treenejä ei ollut enää saatavilla, en halunnut kuitenkaan enää palata mihinkään toiseen treenityyliin. Jossakin vaiheessa kokeilin kuntosaliakin kuukausien ajan, mutta vaikka treenasin todella kovaa neljä kertaa viikossa (joku tuli kysymään olinko menossa bikini fitness -kisoihin), en silti saanut treenistä samaa fiilistä mikä syntyi high intensity -treenistä. Salilla käyminen oli puurtamista ilman hauskuutta ja vaihtelevuutta. Aikaa meni tuhottomasti verrattuna lyhyisiin intensiivitreeneihin eikä iltaan mahtunutkaan enää töiden jälkeen juuri muuta ohjelmaa. Lisäksi huomasin, että kun jälkipoltto jäi puuttumaan niin herkutteluhetkiä ei niin vain saanutkaan enää anteeksi.
Siispä aloin tekemään omia high intensity -treenejäni, pohjana ne treenit millä olin saavuttanut niin hyvät tulokset alun perin. Perehtymällä liikuntafysiologiaan, siihen miten muualla maailmassa treenataan, juttelemalla kokeneiden personal trainereiden kanssa ja testaamalla itse erilaisia asioita aloin viilata treenejä vähitellen yhä optimaalisemmiksi. Oli hauska seurata miten ne asiat, joita olin jo itse toteuttanut jo vuosia, rantautuivat Suomeen vaihe vaiheelta. Ensimmäisenä oli Crossfitin tulo Suomeen: tajusin että siellä on käytössä esim. AMRAP (as many rounds as possible) -treenitapa mitä itsekin olin käyttänyt. Sitten media alkoi puhua ”ihmeellisestä intervalli/HIIT-treenistä”, jota kannattaa tehdä esim. juosten tai kuntopyörällä. Ystäväni ehkä muistavat minun sanoneen tällöin, että odottakaas vaan, kehonpainoharjoittelu on seuraava. No niin kävi! Viime vuosina pinnalle on noussut kehonpaino- ja toiminnallinen/funktionaalinen harjoittelu, ja on ollut mukava nähdä että sitä on alettu yhdistää myös intervallitreeniin.