Oma tarinani ja IBA:n juuret

Olen Anu Karvonen (s. 1987), psykologian tohtori (PsT), laillistettu psykologi ja liikunta-alan yrittäjä. Työskentelen tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Lapsuudesta tähän päivään on mahtunut monenlaista liikuntaa: yleisurheilua, kilpatanssia, hiihtoa, ratsastusta, joogaa, itsepuolustusta, tai chi:tä, vaikka mitä… Kesä 2010 oli minulle käänteentekevä, sillä satuin törmäämään netissä erääseen ulkomaalaiseen naistreenaajaan, jolla oli uskomattoman timmi kroppa. Juuri sellainen ”minullekin tuollainen, kiitos”. Katsoin tämän naisen treenivideoita enkä voinut uskoa, että hän väitti saavuttaneensa vartalonsa 15 min treenillä päivässä, lainkaan ilman painoilla tehtävää kuntosalitreeniä. Olin hyvin epäuskoinen, mutta minulla ei ollut mitään menetettävää. Hänen nettisivustollaan (sittemmin jo lopettanut) oli ilmaiset treeniohjeet ja päätin kokeilla niitä itse.

Alussa lihakseni olivat aivan rikki jo parin ensimmäisen päivän jälkeen. Yläkropassani ei ollut lainkaan voimaa ja jaksoin tehdä noin kolme miestenpunnerrusta. Parin viikon, kuukauden kuluttua keho kuitenkin vahvistui ja tottui treenimuotoon eivätkä lihakset enää kipeytyneet kuten alussa. 1-2 kk kuluttua aloin tajuta tuloksia ja tämän jälkeen olinkin aivan koukussa.

Kun nettisivusto suljettiin ja treenejä ei ollut enää saatavilla, en halunnut kuitenkaan enää palata mihinkään toiseen treenityyliin. Jossakin vaiheessa kokeilin kuntosaliakin kuukausien ajan, mutta vaikka treenasin todella kovaa neljä kertaa viikossa (joku tuli kysymään olinko menossa bikini fitness -kisoihin), en silti saanut treenistä samaa fiilistä mikä syntyi high intensity -treenistä. Salilla käyminen oli puurtamista ilman hauskuutta ja vaihtelevuutta. Aikaa meni tuhottomasti verrattuna lyhyisiin intensiivitreeneihin eikä iltaan mahtunutkaan enää töiden jälkeen juuri muuta ohjelmaa. Lisäksi huomasin, että kun jälkipoltto jäi puuttumaan niin herkutteluhetkiä ei niin vain saanutkaan enää anteeksi.

Siispä aloin tekemään omia high intensity -treenejäni, pohjana ne treenit millä olin saavuttanut niin hyvät tulokset alun perin. Perehtymällä liikuntafysiologiaan, siihen miten muualla maailmassa treenataan, juttelemalla kokeneiden personal trainereiden kanssa ja testaamalla itse erilaisia asioita aloin viilata treenejä vähitellen yhä optimaalisemmiksi. Oli hauska seurata miten ne asiat, joita olin jo itse toteuttanut jo vuosia, rantautuivat Suomeen vaihe vaiheelta. Ensimmäisenä oli Crossfitin tulo Suomeen: tajusin että siellä on käytössä esim. AMRAP (as many rounds as possible) -treenitapa mitä itsekin olin käyttänyt. Sitten media alkoi puhua ”ihmeellisestä intervalli/HIIT-treenistä”, jota kannattaa tehdä esim. juosten tai kuntopyörällä. Ystäväni ehkä muistavat minun sanoneen tällöin, että odottakaas vaan, kehonpainoharjoittelu on seuraava. No niin kävi! Viime vuosina pinnalle on noussut kehonpaino- ja toiminnallinen/funktionaalinen harjoittelu, ja on ollut mukava nähdä että sitä on alettu yhdistää myös intervallitreeniin.

IBA:a edeltävä blogi ja yritysyhteistyö

Vuoden 2013 lähestyessä loppuaan minusta alkoi tuntua, että halusin jakaa tämän hienon treenitavan muiden kanssa ja jakaa tietämystäni hyvinvoinnista psykologin näkökulmasta. Vuoden 2014 alusta aloin pitämään Round 3 -blogia, jossa tarjosin ilmaiseksi niitä treenejä mitä itsekin tein. Alusta asti mukana olivat sekä video- että tekstiohjeet. Oli upeaa huomata blogin seuraajien huima edistyminen ja miten muut jäivät samalla tavalla koukkuun treenimuotoon kuin itse olin jäänyt.

Tarjosin ilmaisia treenejä blogissa reilun vuoden ajan. Tänä aikana alkoivat ilmestyä ensimmäiset nettipalvelut liikunnan saralla. Yksi varhaisimmista palveluista oli Nettitreeni, joka tarjosi kuntosaliohjelmia. Kyseinen yritys kiinnostui kotitreeneistäni ja kyseli mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä. Vuoden 2015 alkupuolella kirjoitimmekin sitten sopimukset ja blogissa olleet treenini siirtyivät myyntiin Nettitreeniin kuukausipaketteina. Kirjoitin oman blogini lisäksi myös Nettitreeniin blogia.

IBA syntyy

Tässä vaiheessa pieni yrittäjä sisälläni heräsi, ja innostus seurata juuri sitä omaa visiota vain kasvoi ja kasvoi. Halusin jakaa treenini nettipalvelussa, jossa olisi jäsenosio mistä treenit löytyvät. Psykologina olin kyllästynyt kaikkiin tarjolla oleviin valmennuspaketteihin, sillä tiesin tasan tarkkaan että suurin osa ihmisistä jää tyhjän päälle näiden jaksojen jälkeen ja vanhat rutiinit palaavat taas kuvioihin. Alusta asti halusin, että Intense by Anu olisi jatkuva palvelu ja elämäntapa eikä mikään kuuri. Uusia treeniä jatkuvasti, ympärillä muiden treenaajien yhteisö sekä minun henkilökohtainen tukeni! Ystävät ja kollegat toistelivat sitä, miten minulla on ainutlaatuinen yhdistelmä tietotaitoa auttamaan ihmisiä parempaan kuntoon ja hyvinvointiin: 5 vuoden psykologin koulutus, autonomisen hermoston toiminnan tutkimista lähes 5 vuotta väitöskirjaa tehdessä, sekä omakohtainen 6 vuoden high intensity -harjoittelu.

Päätin lähteä puhtaalta pöydältä ja suunnitella täysin uudet, entistä paremmat treenit IBA:an. Tammikuussa 2016 Intense by Anu -kotitreenipalvelu aloitti toimintansa!

IBA on minulle sydämen asia ja tulet varmasti näkemään sen kun liityt jäseneksi. IBA kotitreenit ovat ainoita treenejä, joita itsekin teen. En käy salilla enkä jumpissa – lenkitän koiran ja kesällä treenaan koiran kanssa vesipelastusta. Olen henkilökohtaisesti suunnitellut ja testannut jokaisen IBA-treenin, joten näiden treenien tilaajat voivat aina tarkastella minun tuloksiani ja jopa kilpailla minua vastaan jos oma kuntotaso on hyvä (pääasiassa kilpaillaan kuitenkin aina itseä vastaan).

Tervetuloa perheeseen, jossa vartin treenistä tulee elämäntapa! 🙂