was successfully added to your cart.

Koordinaatio ja tasapaino

By 27.1.2016Blogi

Intense by Anu -treeneissä on voimaa ja räjähtävyyttä kehittävien liikkeiden lisäksi paljon liikkeitä, jotka vaativat koordinaatiota, tasapainoa ja liikkuvuutta/notkeutta samalla kun lihakset tekevät töitä. On monia syitä miksi suosin tällaisia liikkeitä:

  1. Keskivartalo vahvistuu. Sixpack on plussaa, mutta syvät vatsalihakset ovat toiminnallisesti paljon tärkeämmässä roolissa. Vahva keskivartalo tukee selkärankaa ja kehoa liikkeiden suorittamisessa, arjen toiminnoissa sekä hyvän ryhdin ylläpidossa. Monet kivut taas johtuvat siitä, että rangan asento ei jostain syystä ole oikea ja asentoa aletaan kompensoida erilaisilla tavoilla.
  2. Kehonhallinta parantuu ja lihasryhmät oppivat tekemään töitä yhdessä. Monessa liikkeessä kumarrutaan/kyykistytään koskemaan käsillä maata ja tätä tarvitaan arjessa kengännauhojen solmimisesta pudonneiden tavaroiden keräilyyn. Emme normaalisti huomaa kaikkia aktivoituvia lihaksia arjessa, mutta niiden hyvä koordinaatio vähentää esim. riskiä satuttaa selkänsä nostaessaan jotakin. Liikuntafysiologian puolella on havaittu, että jos lihasta saa aktivoitua ennen varsinaista treeniä, harjoittelu tuottaa parempia tuloksia. Intense by Anu -treeneissä suosittelen lämmittelemään tekemällä treenin liikkeitä ensin hitaasti läpi, jotta hermoyhteydet aktivoituvat. Tämä vähentää loukkaantumisen riskiä ja tehostaa suoriutumista.
  3. Aivoihin muodostuu uusia hermosoluja. Kollega Miriam Nokiaa haastateltiin jokin aika sitten  heidän tutkimuksestaan, jonka mukaan salitreenin tyylisellä harjoittelulla ei ollut mitään vaikutusta neurogeneesiin eli uusien hermosolujen muodostumiseen aikuisiällä (rotilla). Aerobinen harjoittelu paransi aivojen muokkautumiskykyä parhaiten. Lainaten ”10 syytä valita Intense by Anu -treenit”: Oman kehon painolla tehtävät liikkeet ovat erittäin stimuloivia hermostolle, ja verrattuna painojen nosteluun salilla, leuanvedot, punnerrukset, pistoolikyykyt, hypyt, kiipeily ja roikkuminen ovat paljon tehokkaampia vahvistamaan aivojen ja kehon välisiä yhteyksiä. Koko kehon liikuttaminen vaatii enemmän koordinaatiota ja hermoyhteyksiä kuin kehon osien liikuttaminen salilla. Haastavien kehon painolla tehtävien liikkeiden tekeminen, ja siten neurologisten yhteyksien vahvistaminen, on tärkeä avain yleiseen liikunnalliseen suoriutumiseen lajissa kuin lajissa.
  4. Aivotyö ja muistin kehitys/ylläpito. Otsalohkossa sijaistee toiminnanohjauksemme, jota tarvitaan kun mietit pitikö se kahvakuula olla tukijalan puoleisessa kädessä ja taivutettiinko kroppaa vasemmalle ja mitäs sitten tapahtui… Työmuisti saa myös harjoitusta kun yrittää pysyä toistojen perässä.
  5. Se nyt vaan on pirun hauskaa opetella uusia cooleja liikkeitä

Aloittelijatreeneissä aloitetaan hyvin yksinkertaisista liikkeistä ja treenimetodeista, vähitellen lisäten haastetta sekä treeniin että koordinaatiolle ja muistille. Intense by Anu -treeneissä on jo yhdistelmätreeniä, missä tehdään ensin esim. HIIT-osuus ja sen jälkeen tietty määrä kierroksia tietyillä liikesarjoilla ja toistoilla. Suosittelen katsomaan ohjevideot ensin läpi, sillä ne on suunniteltu kuitenkin lyhyiksi 2 min videoiksi joihin ei mene liikaa aikaa. Tämän jälkeen videota voi pitää treenin aikana lähettyvillä jos sattuu unohtamaan miten tietty liike tehtiin.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla