was successfully added to your cart.

UUSI RASVA-ADAPTOITUMISEEN TÄHTÄÄVÄ DIEETTIOHJELMA: Kokemuksia viikolta #2

By 8.3.2018Blogi

Suunnitteilla on matalahiilihydraattinen, rasva-adaptoitumiseen perustuva uusi Intense by Anu ruokavaliomalli laihdutusta varten! Minä ja kaksi tehtävään pestattua testaajaa kokeilemme seuraavat kuukaudet tämäntyylistä ruokavaliota. Lue toisen viikon kokemukseni alta.

 

Toinen viikko takana! Painoa lähti tänä aikana -700 g. Ensimmäisen viikon nesteiden poistumisen jälkeen vauhti näyttää tasaantuvan nätisti, jos mietitään että -500 g on yleisesti suositeltu viikkotahti laihduttamiseen. Eli saldo on yhteensä -2,4 kg kahden viikon jälkeen uuden ruokavalion aloittamisesta. Vaikka mukana on nesteiden poistumista niin pidän tahtia tosi motivoivana, jos miettii ihmisiä jotka haluavat tuloksia nopeasti.

Koska vauhti tuntuu olevan aika kova tällaiselle, joka haluaakin pudottaa vain sen muutaman kilon, aloin miettiä ”paastopäivien”  tarpeellisuutta itselleni. Neljännen kerran ”kevennyspäivänä” päätin, että en aio pysytellä missään tiukassa 500 kcal rajassa, vaan otan jotain pientä jos ehdottomasti tuntuu siltä. Olen ylipäätään nauttinut siitä, että ruoka-annoksia ei tarvitse punnita (ainoastaan resepteissä katson paljonko laitetaan mitäkin) ja syödä saa juuri sen verran kuin on nälkä. Ei siis tarvitse miettiä että ”voi kun iltapala meni jo ja on kauhea nälkä…”. Siitä vaan syömään jotain, missä ei ole kauheasti hiilihydraatteja.

Olen myös nauttinut enemmän syömisestä ja nälän tunteen kuulostelemisesta. Joulun jälkeen ajauduin jotenkin kierteeseen, missä meni paljon hiilaripitoista ja rasvaista ruokaa. Nyt elän niin, että oikeasti mietin onko minulla nälkä ennen kuin syön. Suosittelen arvioimaan omaa kylläisyyttä vaikka seuraavalla asteikolla:

  • 1 = Voisin syödä hevosen
  • 2 = Nälkä alkaa tuntua
  • 3 = Neutraali
  • 4 = Suhteellisen kylläinen
  • 5 = Liian täynnä

Ei kannata päästää tuntemuksia tuonne 1 tai 5 ääripäihin. Toisaalta taas ei ole pakko syödä olotilassa numero 3, jos vain ”tekee mieli”, mutta varsinaista nälkää ei ole. Olen myös hidastanut syömistahtia, mutta siinä on edelleen opettelemista… 🙂

En ole myöskään elänyt täysin kurinalaisesti erittäin vähähiilihydraattista elämää, vaan käynyt esim. ystävän kanssa teellä ottamassa vähän raakakakkua ja kerran viikossa olen päättänyt sallia itselleni myös vähän karkkia ja sipsejä. Painonpudotuksessa on tärkeä ajatella matkan olevan maraton, eikä sprintti. Haluat kuitenkin myös nauttia matkastasi, etkä uupua ja kyllästyä täysin alkumatkasta, kun kaikki kiva ei olekaan enää sallittua. Riittävä joustavuus takaa hyvät tulokset.

Matalahiilihydraattisessa ruokavaliossa on toki tärkeää pysytellä periaatteessa: joka päivä ei voi syödä reilulla kädellä runsashiilarista ruokaa, sillä keho ei muuten opi käyttämään rasvaa energianlähteenä, kuten on tavoite. Kun ruokavaliota on noudattanut pari viikkoa voi jo alkaa silloin tällöin tekemään pieniä ”tankkauksia” – erityisesti jos jostain syystä tuntuu, että mieliala laskee (hiilihydraateista muodostetaan tryptofaanin avulla mielihyvähormoni serotoniinia ja jotkut voivat olla herkempiä serotoniinin määrän vähenemiselle).

Testaajat ovat siis nyt myös aloittaneet Intense by Anu beta-ruokavalion maanantaina 5.3 ja kirjoittelevat tänne blogiosioon parin viikon välein vähän kuulumisia. Odotan innolla heidän edistymistään!

(P.S. Blogipostauksen kuvassa näkyvät muffinssit ovat matalahiilihydraattisia aamupalamuffinsseja, joita söin joka aamu 2-3 kpl toisella viikolla)